HÁZIREND
A SPORTUSZODA SZOLGÁLTATÁSAI IGÉNYBEVÉTELÉNEK FŐBB SZABÁLYAI :
– Az uszodát és szolgáltatásait mindenki csak saját felelősségére veheti igénybe
– Az uszoda elsősorban az úszó-és vízilabda sport fejlesztését hivatott elősegíteni, az 50 méteres versenymedence, valamint a tanmedence időnként csak korlátozva állnak rendelkezésre az egyéni vendégek részére
– A Sportuszoda wellness részlege ( szauna, jacuzzi, merülőmedence) a sportolók részére van fenntartva
– Az uszoda nyitva tartásáról (üzemidő) és a medencék beosztásáról a vendégek az előcsarnokban elhelyezett monitorokról tájékozódhatnak. Az üzemidőt az uszoda vezetősége indokolt esetben ( műszaki hiba, vízhiány, stb. ) megváltoztathatja. A vendégek emiatt kártérítésre nem tarthatnak igényt.
– A Sportuszoda egyes területei elektronikus megfigyelőrendszerrel vannak ellátva, ennek tényére az uszoda vezetősége táblákkal hívja fel a vendégek figyelmét. A belépő megvásárlásával az uszoda vendége tudomásul veszi az elektronikus megfigyelőrendszer tényét.
– Az uszoda területén engedély nélkül fotózni, forgatni, felvételeket készíteni tilos.
– Az uszodába érvényes jegy vagy bérlet nélkül nem szabad belépni. Jegyet, illetve -bérletet a belépés előtt a jegypénztárban lehet megváltani. A sportolók részére kiadott sportolói belépő átruházása tilos. Ennek megszegőjétől az uszoda vezetése megvonhatja a sportolói kedvezményt. Belépőként proxy karóra szolgál.
– A bérletek meghatározott napig érvényesek. A napi belépők a váltás napján és csak egyszeri belépésre jogosítanak. Ha a vendég az uszoda területét elhagyja, csak új belépő megváltása esetén léphet ismét be.
– Csoportos belépés esetén a pénztárban a csoport adatait ( csoportkísérő neve, létszáma, csoport létszáma ) az uszoda rögzíti. A csoportkísérők az általuk behozott csoportok tagjaiért felügyelettel és felelősséggel tartoznak.
– Az uszoda medencéit és medencetereit a zárórát megelőzően 30 perccel a vendégeknek el kell hagyniuk.
– A vendégek a belépőjegy vagy a bérlet megvásárlásával , illetve az uszoda igénybevételével elfogadják a Házirend rendelkezéseit.
– Az uszoda üzemeltetőnek joga van megtagadni a belépést, ha a vendége nem felel meg a házirend előírásainak, vagy ha az uszoda valamelyik része vagy berendezése használaton kívül van (pl. felújítás, javítás miatt) és meg kell akadályozni a jogosulatlanok hozzáférését, odajutását.
– A közfürdő szolgáltatásait igénybe vevő személyek (az uszoda vendégei)
egészségének és testi épségének védelme érdekében az uszodát nem látogathatja :
a) a lázas, továbbá fertőző gyomor-bélrendszeri és bőrbetegségben szenvedő,
b) a görcsös állapottal, eszméletvesztéssel járó, illetve feltűnő vagy nagy kiterjedésű kóros elváltozással járó betegségben szenvedő,
c) az ittas,
d) a kábítószer vagy bódító hatású gyógyszer hatása alatt álló személy
– Az uszoda közfürdő területére állat – az őrkutyás biztonsági szolgálat feladatai ellátásához szükséges kutyát és a vakvezető kutyát kivéve – nem vihető be, illetve állat ott nem tartható.
– 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 14 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett veheti igénybe a fürdőmedencéket. A gyermekeket kísérő szülők, megbízott felnőttek, csoportkísérők , valamint az oktatók, edzők felelősséggel tartoznak az általuk felügyelt személyek testi épségéért és viselkedéséért. Várandós kismamák a medencék és a Sportuszoda szolgáltatásainak igénybevétele előtt kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát.
– Az uszodában úszósapka és fürdőruha használata kötelező. Az uszoda egész területén papucs, vagy lábvédő használata kötelező ( a kísérő vendégek, látogatók számára is) .
– Tilos a medencékben a hagyományos fürdőruhákon kívüli öltözet ( pl. zsebes térd alatti hosszúságú nadrágok, bermudák, búvárruhák, pólók, stb. ) Ettől eltérni csak speciális foglalkozásokon, edzéseken lehet.
– Az uszoda területén szaladgálni tilos.
– A medencék használata előtt a zuhanyzók használata kötelező.
– Hulladékot vagy szemetet az erre a célra felállított hulladékgyűjtő edényekbe kell elhelyezni. A vendégek kötelesek a közegészségügyi és higiéniai szabályokat betartani. A vendégek kötelesek a rendre és a tisztaságra ügyelni.
– Tilos a medencevizeket vagy az épületet bepiszkítani, tilos a medencékben szappannal és egyéb mosakodószerrel mosakodni.
– A Sportuszodába kizárólag az uszoda látogatáshoz szükséges , továbbá a napi életvitelhez általánosságban elfogadott tárgyak hozhatóak be. Az öltözőszekrények kizárólag ruhák elhelyezésére alkalmasak és használhatóak.
Az öltözőszekrényekben és az uszoda egész területén elhelyezett értéktárgyakért és az ezek eltűnése folytán beálló járulékos károkért a Sportuszoda üzemeltetője nem vállal felelősséget. Az értéktárgyakat értékmegőrzőben kell elhelyezni.
– A Sportuszoda előtt elhelyezett kerékpárokért és gépjárművekért a Sportuszoda nem vállal felelősséget. Eltűnésük folytán beálló járulékos károkért a Sportuszoda üzemeltetője nem vállal felelősséget.
– Az uszoda területén talált tárgyakat a pénztárnál kell leadni, ahol igazolt tulajdonosa átveheti
– Tilos a medencetérben, a medencékben étkezni, a vizet szennyezni, zajongani, vízbe ugrálni, a medencékben balesetet okozó módon viselkedni (pl. egymás víz alá nyomása, levegővétel nélküli merüléseket oktató nélkül végezni, stb. ) . Oldalról ugrálni szigorúan tilos. Nem szabad a medencetérbe, a medencékbe törékeny tárgyat ( pl. üvegpoharat, üveget, stb.) vagy egyéb bármely sérülést, balesetet okozó tárgyat bevinni.
– Labdázni csak a szervezett események (pl. nyári táborok), vízilabda edzések és mérkőzések alatt szabad, egyéb esetben az uszoda egész területén tilos.
– Az 1,35 méter mélységnél mélyebb víz mélyvíznek minősül, ezeket a medencéket csak
úszni tudók , vagy szervezett és felügyelt úszásoktatásban részesülők vehetik igénybe.
A mélyvizes medencékbe úszást segítő eszközzel ( úszógumi, karúszó ) sem lehet
bemenni.
Az uszodamester / úszómester akár az úszástudás hiánya, hiányossága, vagy
egyébként a jelen házirend bármely előírásainak megszegése miatt jogosult a
vendéget a medence elhagyására kötelezni. Ez esetben a vendég a belépőjegy vagy a
bérlet árát nem kapja vissza. Úszástudás hiányosságaiból eredő balesetekért az uszoda
üzemeltetője felelősséget nem vállal.
– Dohányozni kizárólag csak a jogszabályokban kijelölt helyen lehet.
– Étkezni kizárólag a büfében és az előcsarnokban lehet.
– Tilos az uszoda öltözőiben, pihenőiben szemetelni, másokat zavaró módon viselkedni.
– Tilos közerkölcsöt, közrendet sértő, mások nyugalmát zavaró módon viselkedni.
– A Sportuszoda területére petárdát, ütő-vágó, illetve egyéb támadó eszközöket bevinni
tilos.
– Az uszoda berendezési, felszerelési tárgyaiban szándékosan , vagy gondatlan magatartással okozott kárt az üzemeltető a károkozóval megtérítteti.
– A Wellnessben üzemelő jacuzzi medence igénybevételére vonatkozó előírások :
– A Wellness részlegben üzemelő jacuzzi használata zártkörű, csak a sportolók vehetik igénybe
– A jacuzzi melegvizes medence, így hipertermiát ( túlhevülést) okozhat.
Ennek tünetei : álmosság, levertség. Szívbetegek , magas vérnyomásúak, rossz egészségi állapotú személyek a használat előtt feltétlenül kérjék ki orvosuk véleményét. Álmosságot okozó gyógyszert szedők kerüljék a pezsgőmedencék használatát .
– Sérülések elkerülése végett a jacuzziba és a jacuzziból körültekintően lépjenek be-és ki, a pezsgőmedence két méteres környezetébe elektromos tárgyat ne helyezzenek el
– Amennyiben a jacuzzi medence le van fedve a hőtakaróval, a letakart medencére lépni, mászni szigorúan tilos ! Tilos továbbá a pezsgőmedence alkatrészeihez, befúvóihoz hozzányúlni, átállítani, leszerelni. A fúvókáktól távok kell tartani az ékszereket.
– A Wellnessben üzemelő szaunák igénybevételére vonatkozó előírások :
– A szaunákat mindenki csak saját felelősségére használhatja
– A Sportuszoda Wellness részlegében üzemelő szaunák használata zártkörű, csak sportolók használhatják
– 14 éven aluli gyermek felnőtti felügyelettel veheti igénybe
– Szaunázás előtt és a merülőmedence használata előtt zuhanyzás kötelező
– A szaunában az ülőpadokon törölköző használata kötelező
– A kabinokban kaparó, vakaró eszközök használata tilos
– A szaunában illó olajokat csak a kezelő személyzet vihet be és tehet megfelelő hígítás után a kályhára, felgőzölést is kezelő személyzet végezheti
– A szauna kályhához, az infrasugárzóhoz és tartozékaihoz nyúlni tilos
– Kezdő szaunázok az ajtóhoz közeli, alsó ülőpadokon helyezkedjenek el és a kabinban való tartózkodás rövid ideig tartson
– Papucsokat a szauna kabinok bejárata előtt kell hagyni
– A szauna berendezési, felszerelési tárgyaiban szándékosan , vagy gondatlan magatartással okozott kárt az uszoda a károkozóval megtérítteti.
– A szaunakabinokban hangoskodással másokat zavarni tilos, a wellness csendes övezet
– A szaunázás szabályait minden vendég tartsa be
– Szívbeteg, magas vérnyomásban- és egyéb érrendszeri megbetegedésben szenvedő egyének, hirtelen rosszulléttel járó megbetegedésben szenvedők , valamint bármilyen fertőző betegségben szenvedők a szaunakabinokat nem
használhatják. A szauna használata előtt javasolt a háziorvos tanácsát kikérni . A szaunakabinokat csak egészséges ember használhatja.
– Szaunázás után a test hűtése és a folyadék pótlása nagyon fontos
– Szaunázás után meleg vizes medencébe ne menjünk, fizikai terhelést ne végezzünk.
– A szauna kabinokban az égési sérülések elkerülése érdekében ékszereket nem célszerű viselni
– A házirend betartása a Sportuszoda területén levő bármely vendégre és bent tartózkodó
személyre nézve kötelező. A házirend betartatásáért az uszodamester /úszómester felelős. Aki a házirendet nem tartja be, megsérti vagy az abban foglalt tilalmakat megszegi az uszoda területéről kitiltható, ellene hatósági személy (rendőrség ) hívható. Amennyiben anyagi kárt is okozott, a kár vele megtéríthető, a kiutasítás után meghatározott időre az uszoda későbbi használatától kitiltható.
– A vendég jogosult a szolgáltatás módjára, annak minőségére, vagy a szolgáltatást végzők magatartására vonatkozó észrevételeit szóban vagy írásban az uszoda üzemeltetőjének megtenni vagy a Vásárlók könyvébe írásban bejegyezni
A bejegyzést az uszoda vezetője érdemben köteles vizsgálni és az intézkedésről a vendéget a bejegyzést követő 30 napon belül tájékoztatni.
A vendég panaszával a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez fordulhat.
Egyéb a szolgáltatást érintő szabály :
– a korlátozott hozzáférésű helyeket (pl. személyzet számára fenntartott üzemi terület, gépház ) egyértelműen meg kell jelölni és az üzemeltetőnek meg kell akadályozni a vendégek bejutását
– A házirendet az előcsarnokban jól látható helyen kell elhelyezni, úgy, hogy a vendégnek lehetősége legyen a jegy megváltása előtt a házirend elolvasására.
– A tájékoztatást piktogramok formájában is ki kell tenni
– A házirenden kívül ki kell függeszteni a bejáratnál az uszoda vázlatos alaprajzát, amelynek tartalmaznia kell :
– medencék, elsősegélynyújtás, szolgáltatások helyét
– mozgássérültek útvonalait
– létesítmény biztonságos használatával kapcsolatos információkat
– A közérdekű információk feleljenek meg a fogyatékkal élő személyek számára.
– A biztonsági jelek használata esetén be kell tartani a vonatkozó ISO szabványokat.
2., NYITVA TARTÁS (ÜZEMIDŐ) , JEGYKIADÁS
1., Az uszoda nyitvatartási idejét (üzemidő) a vendégek részére jól látható módon és helyen kell és helyen kell kifüggeszteni. Pénztárzárás a zárórát megelőzően 60 perccel történik.
2., Az üzemidőt az uszoda vezetősége indokolt esetben megváltoztathatja ( műszaki hiba,
vízhiány ) A változást a pénztárnál kifüggesztett hirdetményen és egyéb módon azonnal közölni kell, az üzemen kívüli területeket le kell keríteni és felügyelettel kell
ellátni, hogy oda vendég ne juthasson.
3., Az uszoda szolgáltatásainak árait a pénztárnál jól látható helyen kell kifüggeszteni. Az esetleges árváltozást az ártáblán fel kell tüntetni
4., A belépőjegyként a beléptető proxy karóra szolgál .
5., Az uszoda dolgozói semmilyen céllal ( pl. jegyváltás, megőrzés stb . ) pénzt nem
fogadhatnak el
3., ÖLTÖZŐK HASZNÁLATA
Az uszoda vendégei részére egyéni női és férfi szekrényes öltözők , illetve csapat és csoportos, mozgássérült , edzői , büfé és bírói öltözők állnak rendelkezésre.
Értéktárgyakat az öltözőszekrényben elhelyezni nem szabad. Az értéktárgyak elvesztése esetén az uszoda felelősséget nem vállal. A szekrényeken kívül az öltözőkben padok , hajszárítók és vizes blokkok állnak rendelkezésre.
A proxy beléptető karórát az öltözőkben levő leolvasóval lehet azonosítani.
4., VÁSÁRLÓK KÖNYVE, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS,
EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS
1., A Vásárlók Könyve a pénztárnál áll a vendégek rendelkezésére. Az uszoda üzemeltetése köteles a panaszt, észrevételt, javaslatot a vonatkozó szabályok szerint kivizsgálni, illetőleg annak alapján 30 napon belül intézkedni.
2., A vendéget ért esetleges sérüléshez, rosszulléthez, elsősegélynyújtásra kiképzett dolgozónak kell hívni.
Súlyosabb sérülés , baleset esetén mentőt vagy orvost kell hívni.
3., Az uszodának elsősegélynyújtó helyisége van. Az elsősegélynyújtók részére felszerelt és folyamatosan feltöltött mentőláda áll rendelkezésre.
4., A vendéget ért sérülést, balesetet, káresetet, az uszoda üzemnaplójába illetve elsősegélynaplójába be kell vezetni.
5., SZAUNA
Az uszodában szaunarészleg van, melyet egyéni vendég nem használhat. A szaunarészleg kizárólag a sportolók részére biztosított.
A szauna használatát, külön házirend szabályozza, melyet jól látható helyen kell kifüggeszteni. A szauna kabinjaiban a kabin padjain törülköző használata kötelező. A szauna üzemképes állapotáról az üzemkezdet előtt és üzemeltetés alatt folyamatosan meg kell győződni.
A szauna üzemi hőmérsékletét jól látható helyen fel kell tüntetni. A szauna helyiségekben hőmérőket kell elhelyezni, illetve gondoskodni kell vészcsengő , illetve vészjelző berendezések elhelyezéséről. A vészcsengő működését üzemkezdet előtt és alatt is ellenőrizni kell,
amennyiben a csengő nem működik, a kamrát üzemen kívül kell helyezni. A helyiségekben levő kályhákat védőráccsal kell ellátni.
A szaunát csak egészséges ember veheti igénybe, csak saját felelősségére. A szauna takarítását a kivitelező által előírt takarító szerekkel kell az előírásoknak megfelelően elvégezni.
Finn szauna javasolt üzemi hőmérséklete : 75 – 95 C°, az infrakabin javasolt hőmérséklete : a gyártó előírásai alapján.
6., ÉRTÉKŐRZÉS
Az uszodába kizárólag az uszoda látogatáshoz szükséges , továbbá a napi életvitelhez általánosságban elfogadott tárgyak hozhatóak be. Az öltözőszekrények kizárólag ruhák elhelyezésére alkalmasak és használhatóak.
Az öltözőszekrényekben és az uszoda egész területén elhelyezett tárgyakért (értéktárgyak, ékszerek, órák, kulcsok, telefonok, számítástechnikai eszközök, igazolványok, iratok, pénz, bankkártya, stb. ) és az ezek eltűnése folytán beálló járulékos károkért az uszoda üzemeltetője nem vállal felelősséget.
Az értéktárgyakat értékmegőrzőben kell elhelyezni.
A Sportuszoda és a Tüskecsarnok előtt elhelyezett kerékpárokért és gépjárművekért a Sportuszoda és a Tüskecsarnok nem vállal felelősséget. Eltűnésük folytán beálló járulékos károkért a Sportuszoda és a Tüskecsarnok üzemeltetője nem vállal felelősséget.
7., TALÁLT TÁRGYAK KEZELÉSE
Az uszoda helyiségében és területén a vendégek és az uszoda dolgozói által talált tárgyakat a pénztárban kell leadni. A talált tárgyak nyilvántartásba kerülnek , majd igazolás után a jogos tulajdonosa átveheti.
8., KERESKEDELMI , VENDÉGLÁTÓIPARI ÉS EGYÉB
SZOLGÁLTATÓIPARI TEVÉKENYSÉG
A Sportuszodában a kereskedelmi, vendéglátó ipari és egyéb szolgáltatóipari tevékenységet bérlők végzik. A bérlőkkel kötött szerződések tartalmazzák tevékenységükre vonatkozó szakmai, munka-és tűzvédelmi előírásokat. A szerződésben a bérlők a működésük során bekövetkezett személyi és anyagi sérülésekért és károkért felelősséget kell, hogy vállaljanak. A bérlők üzemeltetési hibáiból fakadó károkért az uszoda üzemeltetése nem vállal felelősséget